martes, 27 de marzo de 2007



LA MAGDALENA PENITENT

Georges de la Tour (1593-1652)


Aquest quadre m’ha suggereix serenitat , tranquil·litat, senzillesa i acceptació de la vida amb humilitat , té una part de bellesa i tendència realista influenciat pel Caravaggio. A la part obscura de la habitació la qual està aquesta Santa s’il·lumina gràcies a la llum de la espelma que representa la fragilitat de la vida que reflexa idènticament al mirall i ella va vestida sense massa ornaments i la seva cara situada de costat amb una bellesa arquetip del segle XVII. També porta a les mans una calavera que representa a la mort que es un símbol típic de la època barroca , per que representa per molts artistes el pessimisme i la dificultat en front a la vida . També en la època barroca representa la complexitat i la abundància d’ornaments luxosos encara que aquest quadre no representa cap luxe si no una senzilles realista sense cap recargolament de detalls tot el contrari de lo que representa el barroc en la arquitectura , escultura i pintura .

Em provoca una mica d’humilitat i drama però amb recolliment cap a una situació de serenitat transcendental i religiosa que transmet el més enllà i la Magdalena està com si reflexionés mirant la espelma o el mirall amb les mans d’amunt del crani de calavera , com si no tingués por a la mort i que l’accepta per que ho troba de lo més normal sabent que el final de la vida es un pas cap a la perfecció i que es efímera .

També em provoca sensació de plenitud i coneixement de Deu que projecta la seva mirada cap a un punt llunyà i desconegut on no sabem si expressa una ideologia sobre el misteri de la vida i la mort.
Elena de Blancafort

No hay comentarios: